slideshow04

Izložba slika - Darovi iz legata Nevene Vitorović

Zavičajni muzej iz Priboja organizuje u petak 24. aprila 2015.godine, sa početkom u 19:30 izložbu slika "Darovi iz legara Nevene Vitorović". Izložba će biti postavljena u Galeriji Zavičajnog muzeja iz Priboja, a ove godine se organizuje povodom 10 godina od smrti Nevene Vitorović.

Izložba legata koja nosi ime poznate pribojske kolekcionarke umetničkih dela, spojena je od dve bogate i raznovrsne celine. Prva celina sadrži 39 umetničkih eksponata, većinom slika, jednu skulpturu i jedan reljef u drvetu. Radi se o poznatim umetnicima koji su uz mnoge druge, manje ili još poznatije, obeležili likovnu scenu na prostoru bivše Jugoslavije. Druga celina legata obuhvata 67 naslova različitih književnih izdanja i uglavnom se odnose na svet likovne umetnosti.

Nevena je prepoznala trenutak kada treba da svojim umetničkim zbirkama obezbedi život i posle nje. Prema ugovoru sačinjenom septembra meseca 2004.godine Nevena Vitorović poklonila je Zavičajnom muzeju jedan deo svoje vredne umetničke kolekcije. Ovom izložbom Zavičajni muzej iz Priboja nastaviće da, kao institucija kulture neguje respektabilan odnos prema takvom poimanju lične zaostavštine i da to prenese i na savremene i buduće generacije.

darovi izlozba nevena vitorovic