slideshow04

Priboj i Rudo potpisali Protokol o saradnji

Danas je u Priboju potpisan Protokol o saradnji između opština Priboj i Rudo, dve pogranične opštine Srbije i Republike Srpske. Potpisnici Protokola o saradnji su se dogovorili da u dobroj veri zajednički rade na ostvarivanju međuopštinske saradnje na planu ekonomskog razvoja kao prioritetnog kao i drugim vidovima saradnje.

U maloj sali Doma kulture "Pivo Karamatijević" izvršeno je svečano potpisavanje Protokola, koji su u ime Opštine Priboj potpisali Lazar Rvović i u ime Opštine Rudo, načelnik Rato Rajak. Prisutnima se na početku obratio Krsto Janjušević, u ime Saveta korisnika projekta "Podrinje" čiji je zamenik predsednika i predstavnik Republike Srbije u projektu. Prema njegovim rečima, sam protokol je rezultat dobre saradnje dve vlade i ključ ekonomskog razvoja dve opštine. Janjušević koji je i pomoćnik predsednika opštine Priboj za lokalni i ekonomski razvoj, rekao je da je ovim protokolom stavljen akcenat na privredu i industrijski razvoj ove pogranične oblasti, bez obzira na administrativne granice.
"Akcenat u protokolu je na zajedničkoj promociji Slobodne industrijske zone Priboj, koja se jednim svojim delom graniči sa opštinom Rudo, a u cilju jačanja kapaciteta za privlačenje investicija." rekao je Janjušević prisutnima i medijima.

potpisan-protokol-priboj-rudo

Prema rečima predsednika opštine Priboj Lazara Rvovića, vreme je da relativizujemo granice i nastavimo dobru saradnju. On je podsetio na neke od zajedničkih projekata ove dve komšijske opštine, kao što je vodovod u Sjeverinu, repetitor u Sjeverinu, projekat "Ekološki dvogled", Limski biatlon, kojima su opštine pokazale da imaju kapacitete za saradnju. Rvović je stavio akcenat i na zaustavljanje odliva stanovništva, što je ne samo ekonomski, već i politički momenat.
"Ono što je nama interes jeste sinhronizacija, sinergija u industrijskom delu, da zajednički učestvujemo u privlačenju investitora." rekao je on.
Načelnik opštine Rudo Rato Rajak istakao je da je ovo pravi primer prekogranične saradnje i zahvalio se rukovodstvu opštine Priboj na inicijativi za potpisivanje jednog ovakvog protokola. On je rekao da je ovo pravi način da obe opštine upregnu sve svoje potencijale kako bi se u njima poboljšao život.
"Mislim da ćemo biti pioniri i prvi pokretači, nekoliko direktnih ideja za projekte u okviru projekta Podrinje i podstaći druge opštine da krenu našim stopama." rekao je načelnik opštine Rudo.
Protokolom o saradnji opštine su se obavezale da će raditi na razvoju i unapređenju u oblastima povećanja privredne konkurentnosti, infrastrukture, poljoprivrede, turizma, zdravstva i sporta, pa će tako ove opštine imati zajedničku kandidaturu za organizaciju jubilarnih MOSI igara 2018. godine. Kada je ekonomski oporavak u pitanju, akcenat je protokolom stavljen na zajedničku promociju Slobodne zone Priboj kao industrijske zone koja se jednim svojim delom graniči sa teritorijom Opštine Rudo sa ciljem privlačenja investitora. Jedna od aktivnosti predviđena protokolom biće i pokretanje zajedničke inicijative ka nadležnim Ministarstvima kako bi se rešila imovinsko pravna problematika industrijske zone koju čine pogoni fabrika Rudoplast i Dekorplast a nalaze se na teritoriji Opštine Rudo. Inicijativa ima za cilj da uz uvažavanje trenutnog imovinskog pravnog statusa ovih pogona, svi problemi budu rešeni kako bi pogoni bili dostupni za investitore i pokretanje proizvodnje. Ovi pogoni se nalaze u neposrednoj blizini Slobodne zone Priboj i zajedno mogu da čine industrijsku zonu Uvac što bi predstavljalo temelj ekonomskog oporavka ove dve opštine.

S.M.

potpisan-protokol-priboj-rudo2