slideshow04

Opština Priboj potpisnica Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti

Beograd, 7.12.2015. - U okviru projekta Evropski progres, koji ima za cilj da doprinese održivom razvoju jugoistoka i jugozapada Srbije, 34 opštine su potpisale Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti.

To su učinili: Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica, Tutin, Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac.
Povelja je potpisana prilikom uručivanja Plaketa o Evropskoj povelji za rodnu ravnopravnost predsednicima 34 opštine u Srbiji, na skupu "Rodna ravnopravnost na lokalnom nivou", koji je održan u hotelu "Metropol", a događaj je organizovala Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena – UN women, uz finansijsku podršku EU i Vlade Švajcarske kroz razvojni program Evropski progres.
Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, a koja je svečano uručila plakete, tom prilikom je izjavila da danas manji procenat zaposlenih žena u odnosu na muškarce u Srbiji govori o tome da su žene i dalje u neravnopravnom položaju.
Mihajlović je, prilikom uručivanja plaketa o Evropskoj povelji za rodnu ravnopravnost predsednicima 34 opštine u Srbiji, rekla da je zaposlenost žena u Srbiji 35, a muškaraca 50 odsto, i da su žene u lošijem položaju u južnoj i istočnoj Srbiji nego na severu zemlje.
Ona je takođe podsetila na to da su ove godine 34 žene ubijene u porodičnom nasilju, i najavila da će Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost proglasiti 2016. za godinu borbe protiv nasilja nad ženama u Srbiji.
Zemlje koje ne koriste potencijal žena ne mogu brzo da se razvijaju, ocenila je Mihajlović i iznela uverenje da bi Srbija mogla da ima veći privredni rast ukoliko bi imala više zaposlenih žena.
Prema njenim rečima, budžet za 2016. godinu biće rodno senzitivan, pri čemu će prvi put u Srbiji postojati rodno budžetiranje.
Ona je napomenula da je pripremljen i novi zakon o rodnoj ravnopravnosti, kao i prateća strategija i akcioni plan, uz napomenu da je u čitav taj proces neophodno uključiti i jedinice lokalne samouprave.
Mihajlović je podsetila na to da je Vlada prošle godine formirala Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost na nivou potpredsednika Vlade, sa ciljem uključivanja žena u politički, ekonomski i društveni život.
Ona je ujedno poručila da institucije moraju da rade zajedno, ali da je važno da se i muškarci uključe u borbu za rodnu ravnopravnost.
Mihajlović je, naglasivši da moraju da postoje saveti za rodnu ravnopravnost u opštinama, predočila da su u sto lokalnih samouprava u Srbiji već osnovana takva tela sa ciljem postizanja jednakih uslova za žene.
Izvor: www.srbija.gov.rs

rodna-ravnopravnost-na-lokalnom-nivou-2015