slideshow04

U Priboju održana tribina "Ka boljoj zaštiti žena sa iskustvom nasilja u porodici i partnerskim odnosima na Zlatiborskom okrugu"

U prostorijama Kancelarije za mlade, u petak 22.decembra, održana je tribina pod nazivom "Ka boljoj zaštiti žena sa iskustvom nasilja u porodici i partnerskim odnosima na Zlatiborskom okrugu". Tribinu su organizovali Ženski centar Užice, Udruženje "Sačuvajmo selo" Priboj, Unija žena SNS, a podršku je dala i Skupština opštine Priboj, sa Odborom za ravnopravnost polova.

Građanke i građani Priboja podrobnije su informisani o pravnoj zaštiti od nasilja u porodici i primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji je stupio na snagu prvog juna 2017.god. Pored toga, predstavljene su mogućnosti podrške kroz SOS uslugu i druge aktivnosti koje Udružene žene Zlatiborskog okruga pokreću kako bi se zaokružila zaštita i podrška ženama sa iskustvom nasilja u skladu sa Istanbulskom konvencijom.

Prisutni su se upoznali sa uslugom besplatan SOS telefon, o čemu je govorila koordinatorka Radmila Gujančić, iznevši frapantne podatke o nasilju u porodici koje se svakodnevno dešava, ali nažalost još uvek u malom broju prijavljuje. Kroz ovu uslugu, na nivou Zlatiborskog okruga, žrtvama nasilja pruža se besplatna psiho-socijalna i edukativna podrška, kao i pravna pomoć.

O zakonodavnom okviru zaštite od nasilja u porodici i partnerskog nasilja, kao i o praktičnim iskustvima, govorila je konsultantkinja na SOS telefonu i prižanju besplatne pravne pomoći, dipl.pravnica Vesna Bogdanović.

Naredni korak u borbi protiv nasilja u porodici i sprečavanju ponavljanja istog je izgradnja regionalne sigurne kuće, projekta koji su podržale odbornice Skupštine opštine Priboj, regionalizacija SOS telefona, formiranje Fonda za žene i primenu Istanbulske konvencije. Prema zvaničnim podacima, počinioci nasilja u porodici su velikom većinom muškarci, oko 78% prijavljenih i procesuiranih slučajeva, a najčešće žrtve nasilja su žene, deca i starije osobe. Prema podacima UN, prvi uzrok smrti ili invalidnosti među ženama, nisu bolesti ili saobraćajne nesreće, već nasilje, a najopasnije mesto za ženu je njen sopstveni dom.

tribina bolja zastita zena