slideshow04

Завршна конференција ЕУ ПРОГРЕС-а - Корак напред на југу и југозападу Србије

На 14. по реду а уједно и последњем састанку Управног одбора ЕУ ПРОГРЕСА и завршној конференцији Програма, који се одржао у уторак 25. марта у хотелу Гранд у Нишу, сумирани су резултати које је ЕУ ПРОГРЕС остварио током свог трајања. Осим сумирања резултата, било је речи и о новом програму под називом Европски ПРОГРЕС и наставку подршке ЕУ општинама јужне и југозападне Србије.

Састанку су присуствовали представници донатора, министарстава Републике Србије, општина које су учествовале у реализацији ЕУ ПРОГРЕС-а, представници развојних агенција и пројеката, цивилног друштва, док је секретарску улогу Одбора имала Канцеларија уједињених нација за пројектне услуге - УНОПС, као извршни партнер.

Запошљавање 300 људи, стварање основе за отварање још 3.000 нових радних места у наредних пет година и допринос привлачењу инвестиција од најмање 30 милиона евра у јужној и југозападној Србији само су неки од кључних резултата које је Програм европског партнерства са општинама ЕУ ПРОГРЕС остварио за четири године рада, спровођењем 255 пројеката, уз финансијску подршку Европске уније, Владе Швајцарске, Владе Србије и 25 локалних самоуправа које су учествовале у спровођењу.

euprogres profil-opstine-priboj

Од јула 2010. до марта 2014, спроведен је 41 пројекат за развој индустријских зона, планске документације и предузетништва, да би се покренуло запошљавање у јужној и југозападној Србији. Кроз 34 пројекта комуналне инфраструктуре, пружен је допринос побољшању животних услова за 150.000 људи и створено је повољно пословно окружење за више од 800 предузећа. ЕУ ПРОГРЕС је локалним самоуправама пружао свеобухватну подршку и допринео унапређењу њихове ефикасности, делотворности, пружања услуга и јачању њихових капацитета, чиме је у крајњем исходу унапредио и њихову транспарентност и одговорност. Програм је радио и на 48 пројеката који су се директно бавили питањима заштите животне средине, што је био један од највећих приоритета. Сви радови били су у складу са националним стратегијама за управљање чврстим отпадом и отпадним водама.
„Европска унија спроводи у Србији више од 500 пројеката, али ЕУ ПРОГРЕС је један од значајнијих и најсвеобухватнијих, јер је допринео економском напретку, побољшању инфраструктуре, општинских услуга, здравства, помоћи социјално угроженим групама, равноправности жена, унапређењу образовања и културе. Иако се ЕУ ПРОГРЕС завршава, помоћ развоју југа и југозапада Србије биће настављена кроз нови Програм, Европски ПРОГРЕС, који ускоро почиње“, изјавио је шеф Делегације Европске уније Мајкл Девенпорт.
Преко ЕУ ПРОГРЕСа, подржани су и пројекти намењени потребама особа са проблемима у физичком или менталном развоју, незапослених, старих, Рома и жена. На тај начин су социјално искључене особе оствариле основна права – на личне документе, здравствено осигурање, пензију или дечји додатак, док је 800 Рома добило текућу воду. Кроз пројекте за побољшање услова образовања је 12.600 деце имало користи од четири обновљена обданишта, једне нове основне школе и реновирања четири школске установе. Темељи за унапређене здравствене услуге постављени су у читавом подручју Програма, кроз реновирање здравствених центара, набавку опреме и образовне кампање и кампање за подизање свести.
„ЕУ ПРОГРЕС, као један од наших најважнијих програма, је постигао многе мерљиве резултате у области креирања нових радних места, привлачења инвестиција и унапређења квалитета живота грађана на југу и југозападу Србије. Успео је да унапреди сарадњу између локалних самоуправа и националних институција, и постао је одлично средство за отклањање препрека у локалном развоју“, рекао је амбасадор Швајцарске Жан-Данијел Рух.
ЕУ ПРОГРЕС је подржао спровођење три регионална пројекта у области пољопривреде, успостављање два пољопривредна кластера и неколико интервенција мањег обима које доприносе развоју села.
„У Србији постоји велика разлика између развијенијих и мање развијених подручја, али са ЕУ ПРОГРЕСом имали смо за циљ управо да смањимо те разлике и омогућимо локалним институцијама да боље искористе донаторска средства. Активности у оквиру Програма су употпуниле и напоре републичких и локалних власти да побољшају пословно окружење у овом делу земље. Градови и општине које су укључене у Програм су биле кључни партнери у имплементацији, као што су и најважнији партнери у свим осталим напорима да се осигура пут Србије у ЕУ“, рекао је министар без портфеља за европске интеграције у техничком мандату Бранко Ружић.

eu-progres-zavrsna-konferencija