slideshow04

Завршен развојни програм Европски Прогрес у Србији

Поводом завршетка развојног пројекта Европски Прогрес, који је од 2014. године спровођен у 34 неразвијене локалне самоуправе југоисточне и југозападне Србије, у Центру Сава је одржан финални догађај пројекта који је отворила премијерка Србије, Ана Брнабић. Завршној конвенцији присуствовали су и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, шеф делегације Европске уније у Србији, Сем Фабрици, амбасадор Швајцарске Филип Ге и председници 34 локалне самоуправе кориснице програма Европски Прогрес, међу којима је и Прибој.

Истичући значај партнерства Србије са Европском унијом, премијерка Ана Брнабић је оценила да је управо програм Европски Прогрес, пример шире сарадње јасне финансијске помоћи ЕУ одрживом развоју Србије, који само у овом пројекту износи 24,46 милиона евра за 34 локалне самоуправе кроз спроведена 254 пројекта.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић предочила је вишеструке бенефите програма који су финасирали Европска унија и Влада Швајцарске, са скоро 25 милиона евра, што је за резултат имало отварање 700 нових радних места и 96 нових предузећа, допринос привлачењу инвестиција за економске и социјалне пројекте, чија вредност тренутно премашује десет милиона евра и унапређење социјалне укључености кроз побољшање друштвеног и економског положаја више од 9.000 људи из рањивих група.

Примајући сертификовану захвалницу Европског Прогреса, председник општине Прибој Лазар Рвовић захвалио се у име грађана донаторима који су кроз реализоване пројекте значајно унапредили рад локалне самоуправе и живот грађана.

"Општина Прибој је изузетно задовољна са сарадњом и низом успешно реализованих пројеката са Европским Прогресом, који за резултат имају и задовољство грађана, што се јасно показало током испитивања које је Цесид спровео за потребе Европског Прогреса, где су грађани оценили успешним рад нарочито локалне администрације и видан напредак у више области живота у којима смо били партнери на пројектима. Ми се посебно радујемо почетку новог пројекта, где су најављени грантови и до милион евра који ће бити намењени за привљачење инвеститора и отварање нових радних места, што за Прибој има изузетан значај, јер су наши тренутни капацитети у Слободној зони већ скоро у потпуности попуњени.", рекао је Рвовић.

Договори о наставку програма помоћи, који ће бити проширен на 99 локалних самоуправа јужно од Београда су у току а почетак активности новог програма се очекује до краја године.

zavrsen evropski progres