slideshow04

Прибој ускоро добија високошколску образовну установу машинске струке

У складу са потребама тржишта рада, трендовима у научној области машинске струке али и опредељењем Прибоја и прибојског ФАП-а за развијањем наменске индустрије, у Прибоју би ускоро требало да почне са радом одељење високошколске образовне јединице техничко-машинске струке. У складу са тим, у Трстенику је данас одржан састанак народног посланика из Прибоја, Крста Јањушевића са представницима државне Високе техничке машинске школе струковних студија из овог града, као и представницима ресорног Министарства просвете, на коме се разговарало о правцима сарадње и могућности отварања одељења ове образовне установе у Прибоју.

Висока техничка школа струковних студија из Трстеника, државна је образовна установа, дуге традиције, основана давне 1962. године и данас је једна од образовних установа која је изнедрила велики број најквалитетнијих кадрова инжењерске струке, неопходне у савременој машинској индустрији. Недавно је школа потписала уговор о дуалном образовању са Првом петолетком, која је у наменској индустрији којој тежи и прибојски ФАП.

Ближа сарадња биће договорена на следећем састанку, који се планира за уторак у Прибоју, представника школе и професорског кадра, са представницима локалне самоуправе и прибојске привреде, коју чине ФАП и фирме које послују у Слободној индустријској зони. Идеја је да локална самоуправа уступи овој образовној јединици простор у оквиру Слободне зоне, како би дуално образовање и стицање практичних знања из ове области били на највишем нивоу.

Слободна зона у Прибоју била би једина слободна зона у Србији, која у свом простору има високошколску јединицу, а инжењерски кадрови који би се овде школовали могућност за савладавање практичних знања, која су неопходна у савременој и наменској индустрији. Сви планови и програми ове школе усклађени су са потребама тржишта рада и стандардима у образовању, а овакав принцип рада обезбедио је непрекидно иновирање и усавршавање студијских програма, који су пратили развој хидраулике и пнеуматике, машинске технике и читавог друштва.

priboj uskoro dobija visokoskolsku ustanovu

slobodna zona stolarija