slideshow04

Наставак радова на ископавању средњовековног града Јагата

Завичајни музеј из Прибоја ове године наставиће претходно започете радове на ископавању средњовековног града Јагат, једног од пет утврђених средњовековних градова на територији општине Прибој, за које се ни данас не зна поуздано када су настали. Тим поводом, данас је председник општине Прибој Лазар Рвовић, потписао са директором Завичајног музеја Савом Дерикоњићем, Споразум о уређивању међусобних права и обавеза у реализацији програма и мера активне политике запошљавања за 2018. годину, којим локална самоуправа обезбеђује средства за наставак истраживања.

Пројекат ископавања средњовековног града Јагат спроводи се преко Програма јавних радова, а уз финансијску подршку општине Прибој. За ову годину је из средстава локалне самоуправе издвојено 2,5 милиона динара, а сам пројекат ископавања спроводиће се три године. Захваљујући средствима која је за истраживање обезбедила локална самоуправа, биће радно ангажовано 22 незапослених лица на археолошким истраживањима, конзервацији откривених објеката, кула и зидова на локалитету. Јавни радови ће трајати 3 месеца, након чега ће следеће године уследити последња фаза истраживања.

Предмет археолошких истраживања је тврђава која заузима простор од 1,2 хектара, са остацима куле осматрачнице, одбрамбеног зида и одбрамбене куле четвороугаоног облика. Настанак Прибоја као града директно је повезан са утврђењем Јагат на Бићу, што се дало закључити из историјских списа. Иако се поуздано не зна када је настало ово утврђење, претпоставке су да је настало почетком 14. века, имајући у виду да се град као утврђење већ у 15. веку уводи у историјске списе.

jagat 2018