slideshow04

Почела изградња још једне топлане на биомасу у Прибоју

Након што је Прибој први у региону добио котларницу на биомасу у Старом Прибоју, која сада греје јавне објекте у овом делу града, данас су званично почели радови на изградњи још једног котловског постројења. Ради се о топлани која ће грејати основне школе "Вук Караџић" и "Десанка Максимовић", Машинско-електротехничку школу и Гимназију, као и Дечији диспанзер, а чију изградњу финансира Владина Канцеларија за јавна улагања.

Радове је данас обишао и заменик председника општине Прибој, Саша Василић, који је рекао да се на овај начин добија сигурно и безбедно грејање за децу у школским објектима.

"Инвестиција је вредна скоро 90 милиона динара без ПДВ-а, радове је добила фирма Јединство из Севојна, са својим конзорцијумом. Према динамичком плану, радови би требало да буду готови почетком марта, али ми се надамо да ће уз добар и квалитетан рад то можда бити готово и у јануару месецу.", рекао је Василић.

Он је такође подсетио да ће се јавни објекти који ће бити прикључени на ново котловско простројење, док трају радови грејати на систему Градске топлане, а и да ће нова топлана бити заједно у систему са новом градском, која се већ пројектује.

Као гориво, котларница ће користити дрвну сечку, претежно од јеле и смрче, што ће довести до одређених уштеда, имајући у виду да је сечка повољнији енергент и од пелета и мазута, а ново постројење ће обезбедити сигурне грејне сезоне у објектима у којима бораве деца.

Вредност инвестиције је 90.000.000,00 дин. без ПДВ-а, а средства за извођење радова обезбеђена су захваљујући Програму обнове и унапређења објеката јавне намене у јавној својини у области образовања, здравства и социјалне заштите, који је донела Влада Републике Србије, а по коме је локална самоуправа конкурисала код Канцеларије за јавна улагања.

kotlarnica na biomasu naselje