banner telefoni naslovna

Vesti

Održana 8. izložba meda u Priboju "Za dug vek - med je lek"

Tradicioanalno, polovinom septembra, i ove godine u Priboju je odražana 8. Međunarodna izložba meda, proizovda od meda i opreme pod nazivom "Za dug vek - med je lek". Uspešni organizatori su bili Turistička organizacija Priboj i Udruženje pčelara Priboj, dok je pokrovitelj bila Opština Priboj.

Učešća na ovom najvećem jesenjem sajmu pčelara Zlatiborskog okruga uzela su 33 izlagača iz Čačka, Ivanjice, Arilja, Kosjerića, Čajetine, Rudog, Nove Varoši, Prijepolja i naravno grada domaćina opštine Priboj.

Sajam je otvorio predsednik SO Priboj Boris Mrdović koji je izrazio zadovoljstvo što je lokalna samouprava domaćin jedne ovakve tradicionalne manifestacije i što naši sugrađani mogu da na jednom mestu biraju, degustriraju i kupe kvalitetan med ili proizvode od meda, i to po povoljnim sajamskim cenama. Mrdović je naglasio i da Opština Priboj redovno podržava sve aktivnosti pčelara kroz direktne subvencije, ali i indirektna ulaganja kroz izgradnju seoske infrastrukture koja dosta znači i pčelarima naše opštine. Pčelarstvo u našem kraju nije samo hobi već sve više i biznis, pa uglavnom postaje i porodični posao. Zato i raduje činjenica da se sve više mlađih ljudi bavi pčelarstvom, a sa druge strane, ovakvi sajmovi potvrđuju da sloga i zajedništvo mogu mnogo, te da je zadrugarstvo i u ovoj oblasti budućnost, koja će olakšati funkcionisanje pčelara, od nabavke društava i opreme, zaštite najmarljivijih stvorenja na svetu, do otkupa i plasmana meda i proizvoda od meda - zaključio je Mrdović.

Predsednik Udruženja pčelara Priboj i član IO SPOSA Savo Mrdak zahvalio je svim izlagačima na učešću na ovom Izložbi, a posebno lokalnoj samoupravi na pomoći i stalnoj podršci. Mrdak je podsetio i da Savez pčelara Srbije u Rači Kragujevačkoj završava Pogon za otkup i plasman meda za sve pčelare Srbije i najavio od naredne godine i povećanje državnih subvencija po društvu od preko 800 dinara.

Jedinstvena poruka i sa ovogodišnjeg sajma meda u Priboju da je med pre svega hrana a tek onda lek, pa otuda i slogan ove manifestacije "Za dug vek - med je lek".

8 izlozba pcelara