slideshow04

Vesti

Za zamenu ložišta u Priboju 7 miliona dinara

Kroz Javni konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekta smanjenja zagađenja vazduha u Srbiji poreklom iz individualnih izvora u 2022.godini, Ministarstvo zaštite životne sredine, odobrilo je opštini Priboj 5 miliona dinara, dok će lokalna samouprava za iste namene izdvojiti još 2 miliona dinara.

Ugovor sa ministarkom Irenom Vujović potpisao je predsednik opštine Priboj Lazar Rvović.

Projekat podrazumeva zamenu neadekvatnih ložišta energetski efikasnijim u individualnim domaćinstvima, što podrazumeva prelazak na drugi energent, gas ili biomasu, a to će značiti i bolje grejanje, manju potrošnju energenta ali i bolji kvalitet vazduha u našoj opštini.

Plan je da se sa realizacijom projekta startuje odmah po okončanju aktuelne grejne sezone, dok se završetak očekuje tokom jeseni, Javni poziv raspisaće lokalna samouprava.

Podsetimo, opština Priboj je prošle godine, zajedno sa Ministarstvom zaštite životne sredine, već realizovala projekat zamene individualnih ložišta za 76 korisnika. Subvencije za 61 domaćinstvo iznosile su do 70 hiljada dinara, dok je za korisnike Centra za socijalni rad, nabavljeno i 15 šporeta na čvrsto gorivo, uz subvenciju od 100 odsto.