slideshow04

Sporazum NSZ i lokalnih samouprava - za aktivno traženje posla

BEOGRAD, 7.12.2015. - Predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje i 85 lokalnih samouprava u Srbiji potpisali su u ponedeljak sporazume o otvaranju 40 novih klubova za traženje posla, 10 centara za informisanje i profesionalno savetovanje i 80 samouslužnih radnih stanica koji će u narednom periodu biti uspostavljeni uz finansijsku pomoć EU.

Reč je o projektu "EU pomoć teže zapošljivim grupama" koji pomaže nezaposlenima da unaprede znanje i veštine za aktivno traženje posla i da na taj način postanu konkurentniji na tržištu rada, rečeno je prilikom potpisivanja sporazuma.
EU je za taj projekat izdvojila 6, 5 miliona evra, a NSZ sufinansira sa 3, 6 miliona evra.Dodatnih 1, 2 miliona EU ulaže u tehničku pomoć za taj projekat.
Ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin istakao je tom prilikom da uključivanje lokalnih samouprava u ovaj projekat pokazuje da lokalne samouprave prepoznaju problem nezaposlenosti i žele da ga reše.
On je kazao da je ove godine za mere aktivne politike zapošljavanja opredeljeno 2, 8 milijardi dinara i još 550 miliona za osobe sa invaliditetom.
Vulin je dodao da je ove godine aktivnim merama zapošljavanja obuhvaćeno 138. 925 lica , da je 22.000 njih obuhvaćeno finansijskim merama koje daje NSZ, što je povećanje u odnosnu na proteklu godinu skoro 300 posto.
Više od 6.000 lica je kroz razne obuke steklo nova znanja i veštine koje su bitne za traženje posla .
Vulin je važnim ocenio i što je nezaposlenost spuštena na 16, 7 odsto, ističući da to nije mali pomak.
"Oporavak srpske privrede je činjenica, ne mislimo da je dovoljno brzo i dobro, ali na osnovu ankete o radnoj snazi za treći kvartal godine vidi se da je stopa nezaposlenosti spuštena na 16, 7 odsto, a da a evidenciji sada ima 717.000 lica, što je najniži broj do sada", rekao je Vulin.
On je podvukao da je to najniža stopa nezaposlenosti u Srbiji od 2009. godine.
"Sva naša borba je u cilju je da otvorimo još poneko radno mesto, uspesni smo onoliko koliko možemo da otvorimo radnih mesta", rekao je Vulin.
Direktor NSZ Zoran Martinović rekao je novinarima da je cilj vlade bio da nezaposlenost padne ispod 20 odsto i da se u tome uspelo.
"Sada je novi zadatak da stopa padne ispod 15 posto, blizu smo toga, na nivou svih zemlja EU je oko 11 odsto, a ako bi se približili tom proseku, to bi za nas bilo zadovoljavajuće", rekao je Martinović .
On je kazao da se dosta napora ulaže u u pravcu decentralizacije politike zapošljavanja i približavanju svih programa NSZ lokalnim samoupravama.
Martinović je naveo podatak da je više od 100 lokalnih samouprava sa NSZ ove godine potpisalo sporazume koji predviđaju udruživanje sredstava, čime je dodatno 500 miliona dinara izdvojeno iz budžeta lokalnih samouprava za zapošljavanje.
Projekat koji finansira EU omogućiće, kako je kazao, da se 85 opstina uključi u politike zaposljavanja, kao i da se u klubovima za traženje posla zaposli oko 50 ljudi sa evidencije i u kancelarijama, a zadatak lokalnih samouprava je da zadrže tu uslugu i pomognu realizaciju projekta.
Projekat koji finansira EU prevashodno je namenjen na nezaposlene sa niskim kvalifikacijama ili bez kvalifikacija, dugoročno nezaposlene, stanovnike u ruralnim sredinama, romskoj populaciji.
On je dodao da je u okviru projekta nedavno raspisan javni poziv za sprovođenje programa pripravnika kojiim je predviđeno da 450 nezaposlenih sa evidencije NSZ iz ruralnih područja zasnuje pripravnički radni odnos.
Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Štefen Hudolin rekao je da je važna lokalna dimenzija konkurentnosti i dodao da je stanje na tržištu rada u Srbiji nepovoljno.
On je dodao da je stopa nezaposlenosti među mladima veća nego u zemljama EU i da je cilj da se ovim projektom utiče na povećanje šanse za zapošljavanje.
Gradonačelnik Užica Tihomir Petković rekao je da će projekat pomoći da se unaprede lokalne politike zapošljavanja, a sve u cilju dugoročnog oporavka privrede.
Izvor: www.minrzs.gov.rs

sporazum-nsz-i-lokalne-samouprave-2015