slideshow04

„Evropa, to si TI“ u Priboju

Mladi iz Priboja juče su imali priliku da iz prve ruke saznaju više o procesu evropskih integracija i koristima koje on donosi, a posebno o mogućnostima za školovanje, usavršavanje i volontiranje u zemljama Evropske unije. Njima su tokom „Susreta sa Evropom“ koji je organizovan u okviru kampanje „Evropa, to si TI“ koju finansiraju Evropska unija, Vlada Švajcarske i Vlada Republike Srbije preko razvojnog programa Evropski PROGRES, predstavljeni aktuelni programi podrške EU, sa posebnim osvrtom na one koji su namenjeni mladima – Erasmus + i Evropski volonterski servis.

„Evropska unija i Vlada Švajcarske su podržale kampanju „Evropa, to si TI” upravo da bi mladi ljudi na jugoistoku i jugozapadu Srbije mogli da saznaju više o suštini procesa evropskih integracija, odnosno kako će ovaj proces i učlanjenje uticati na njihov svakodnevni život. Mladi kroz studiranje ili volonitranje u zemljama EU mogu da šire svoja znanja i vidike a time sigurno stvaraju sebi šanse za bolje poslove i bolju budućnost”, rekao je Slobodan Derikonjić, predstavnik Evropskog PROGRESa.

„Imao sam priliku da budem u neposrednom kontaktu sa mladima širom Srbije i raduje me činjenica da su veoma zainteresovani da postanu deo programa koji im Evropska unija nudi. Mi smo danas u Priboju da pružimo sve informacije koje će vam pomoći da steknete radno iskustvo kroz Evropski volonterski servis, upoznate različite kulture i da se dodatno usavršavate kroz formalne i neformalne vidove obrazovanja koje nude programi EU za mlade“, naveo je Naim Leo Beširi iz Tima Evropa. Kako je on rekao najvažnija je želja i motivacija i pozvao sve mlade ljude od 17 do 30 godina da se više informišu o mogućnostima za studiranje, sportske aktivnosti, putovanja i upoznavanje Evrope na vebsajtu www.erasmusplus.rs.
„Evropska unija i Vlada Švajcarske godinama unazad podržavaju napredak Priboja kroz finansijsku podršku projektima koji doprinose razvoju konkurentnosti lokalne privrede i infrastrukture, jačaju lokalno upravljanje i podstiču socijalnu inkluziju, sve sa ciljem da stanovništvo naše opštine živi bolje. Neki od tih projekata su direktno uticali na poboljšanje kvaliteta života mladih, kao što je adaptacija omladinskog centra“, istakao je Boris Mrdović, predsednik Skupštine opštine Priboj.
U okviru „Susreta sa Evropom“ održan je i Sajam dobrih ideja na kojem se među uspešnim projektima koje su podržale EU i Vlada Švajcarske, predstavilo i udruženje građana „Nova vizija“ iz Prijepolja sa projektom koji za cilj ima da smanji nezaposlenost među ženama tako što su kroz obuke naučile različite tehnike za izradu suvenira. Projekat se realizuje u partnerstvu sa Turističkom organizacijom Prijepolje, a ideja je da se u gradu otvori suverinarnica kao i da se pokrene onlajn prodaja gde bi korisnice plasirale svoje proizvode. „Zahvaljujući podršci EU i Vlade Švajcarske, već 20 žena je prošlo obuku, a naš cilj je da ih se što više priključi i na taj način ekonomski osnaži i dobije priliku za zaposlenje ili dodatni prihod“, rekao je Mirsad Duran, predsednik udruženja „Nova vizija“.
Sa ciljem da se i mladi drugih okruga upoznaju sa prilikama koje proces evropskih integracija pruža, ali i prenesu iskustva onih koji su svoje ideje uspešno realizovali uz podršku EU i Vlade Švajcarske, sličan susret je prethodno organizovan u Prokuplju, Aleksincu, Novom Pazaru i Leskovcu.

evropa to si ti u priboju