slideshow04

Ambasador Egipta posetio Priboj

U svojoj prvoj zvaničnoj poseti Priboju, u petak 29.juna boravio je novi ambasador Arapske Republike Egipat u Srbiji, Amr Fathi Mohamed Alguvejli. Egipat ove godine obeležava 110 godina postojanja diplomatskih odnosa sa Srbijom, u skladu sa čime Egipat nastoji da stvori dobru saradnju na svim nivoima.

Ambasador Alguvejli u Priboju se sastao sa predsednikom opštine Priboj Lazarom Rvovićem i generalnim direktorom FAP Korporacije a.d. Rankom Vukovićem. Povod posete egipatskog ambasadora Priboju jeste uspostavljanje saradnje sa opštinom Priboj, za koju kako je naveo, ima osnova.

"Što se tiče potencijalnih pravaca saradnje, imao sam prilike da se uverim da je Fabrika automobila zaista jedan pouzan partner. Što se tiče produbljivanja ekonomske saradnje imam čast da vas obavestim da je u planu da se napravi zajednički srpsko-egipatski forum, odnosno zajednička privredna komora.", rekao je ambasador u izjavi za medije u Priboju.

Nakon ambasadorove posete pribojskoj fabrici automobila, predsednik opštine Priboj, Lazar Rvović, rekao je da sve što se tiče FAP-a, tiče se i pribojske opštine, jer je FAP na prvom ekonomskom mestu opštine, a samim tim i države.

"Ono što je za nas, kao Pribojce najznačajnije, juče je Priboj zvanično postao i deo namenske indrustrije i prva poseta nakon tog trenutka je poseta ambasadora Egipta, a u toku su određeni pregovori sa egipatskom namenskom industrijom o saradnji i nama svaka reč pozitivna u tom pravcu mnogo znači, jer se ono što je dobro FAP-u, dobro je i Srbiji a naravno, najviše je dobro nama Pribojcima, tako da u tom pravcu privredne saradnje, očekujemo pomake.", rekao je predsednik Rvović.

Još ranije je napravljen plan u daljoj saradnji Egipta i FAP-a, imajući u vidu da se ovom saradnjom, generalni direktor ove fabrike, Ranko Vuković, još ranije bavio.

"Fap će uložiti napore da projekat koji smo započeli proširi, ovih dana smo imali poslovnu komunikaciju u smislu nekih dodatnih tehničkih i ostalih mogućnosti koje FAP može da razvije. To su poslovi koji se preko noći ne završavaju, ovaj dolazak gospodina ambasadora kod nas u FAP i u Priboj je potvrda da taj tok ide dobrim putem. Mislim da će FAP u narednom periodu imati već neke konkretne poslovne poteze i ugovore koji će ići u tom pravcu.", rekao je Vuković.

Osim sastanka sa rukovodstvom opštine i FAP-a, na kome su precizirani dalji koraci u produbljivanju saradnje između pribojske fabrike i Egipta, ambasador je izrazio želju i za upoznavanjem drugih potencijala i znamenitosti pribojske opštine, kako bi se možda otkrili novi oblici saradnje. On je tom prilikom posetio Banju i obišao riznicu manastira Svetog Nikole na Banji, Hasan aginu džamiju u Priboju i druge kulturne i istorijske znamenitosti Priboja.

poseta ambasadora egipta